• 明報新聞網

轉行「揸的士」? 社企:曾俊華係錢買不到的鑽的司機


前財政司長曾俊華雖然選唔到特首,但休息一排後繼續出動「落區」,噚日佢就去搵提供點到點接載服務嘅社企「鑽的」度,學做「無障礙愛心司機」。

社企「鑽的」喺社交網站話,曾俊華著住司機風褸,扮演的士司機,學習輪椅上落嘅工序,佢嘗試自己控制遙控器同索帶,慢慢將「輪椅乘客」安置到的士中座位置。「鑽的」形容,曾俊華係「錢買不到的鑽的司機」,「很快上手,過程很順利,更細心地完成扣安全帶等程序,滿分!」之後曾俊華就調轉角色,扮演輪椅乘客,感受一下無障礙接載服務。

「鑽的」行政總裁梁淑儀就話,「鑽的」營運已踏入第7年,接載超過13萬次輪椅乘客,發現近年加入佢哋嘅司機中,唔少係「中年半退休」狀態,唔知曾俊華經過今次訓練,有無心思思諗住人生下半場做咩呢?

原文資料來源:

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170516/s00001/1494860870103

147 次瀏覽